Food Innovation Center

Voor een toekomstbestendig en duurzaam voedselsysteem is verandering noodzakelijk. Zowel voor het klimaat als onze gezondheid. We moeten op zoek naar alternatieve ingrediënten, andere manieren om grondstoffen te verwerken en we móeten anders gaan consumeren. Op die manier zorgen we er met elkaar voor dat we geen negatieve maar positieve impact maken op onze omgeving en op onszelf

Voor het ondersteunen en stimuleren van food innovatie in Zeeland waren er geen technologische ontwikkel en -innovatiefaciliteiten beschikbaar. Regionale foodbedrijven vonden deze locaties (ver) buiten Zeeland, in onder andere Helmond en Venlo.

Daarom is AddVision op eigen initiatief een verkenning naar een Food Innovatie Center in Zeeland gestart. Martin heeft voor dit project partners samengebracht en een consortium gevormd van partijen die food innovatie ook belangrijk vinden. We hebben de behoefte van Zeeuwse foodpartijen in kaart gebracht, zowel van het mkb en startups tot multinationals en kennisinstellingen. Er zijn verschillende initiatieven in Zuid-Nederland en Vlaanderen bezocht om van te leren. Ook zijn kansen binnen de aquacultuur, eiwittransitie, robotisering en digitalisering in de landbouw onderzocht. Dit heeft geleid tot een basisplan voor een Food Innovatie Center in Zeeland. Maartje heeft vervolgens subsidiemogelijkheden onderzocht voor het starten en realiseren van het Food Innovatie Center.

AddVision is één van de partners in de kerngroep die is opgericht. Dockwize is penvoerder van het project en daarnaast zijn de volgende partners aangehaakt: HZ University of Applied Sciences, Impuls Zeeland, Fooddelta Zeeland en Van Elzakker Interim & Advies. Provincie Zeeland, Scalda en Gemeente Vlissingen hebben bijgedragen aan de financiering van d verkenningsfase.

Na de bevestiging van de behoefte naar een Food Innovatie Center, is het project verder opgepakt vanuit Dockwize, met beschikbare gelden vanuit de Katapult regeling. Nienke is namens Dockwize aan de slag gegaan met de realisatie van het Food Innovatie Center. Concreet betekende dit het specifieker maken van de behoeften, het zoeken naar een geschikte locatie en partners om een programmering te kunnen bieden aan food innovatie. 

Het initiatief en de ontwikkeling van een Food Innovation Center is uiteindelijk geland bij KAAP Innovatiepunt. Een locatie waar AddVision in de opstartfase ook al bij betrokken is geweest. Binnen KAAP zijn een aantal ruimtes die geschikt wordt gemaakt voor innovaties in de voedselverwerkende industrie. Nienke coördineert de inrichting van de ruimtes en de activiteiten. Dit doet ze in nauwe samenwerking met de partners, experts vanuit het bedrijfsleven en onderwijs, leveranciers en adviesbureaus. Daarnaast wordt gewerkt aan het activeren van de omgeving om gebruik te maken van de toekomstige faciliteiten en om nieuwe samenwerkingen en/of projecten op te zetten. 

Datum
november 2022 tot heden
Categorieën
Lokale vraagstukken
Financieringsoplossingen
Regionale transities
Opdrachtgever(s)
Verantwoordelijke collega(s)
Martin de Klerk
Martin de Klerk
Manager New Business
Link naar mij
Maartje Meijers-Nooteboom
Maartje Meijers-Nooteboom
Projectmanager
Link naar mij
Nienke Dekkers-Bijlsma
Nienke Dekkers-Bijlsma
Projectmanager
Link naar mij